2017 spelade vi spel

Det hann hända en hel del på vår Realm-server och framöver kan det hända ännu fler saker, även om vi inte är hundraprocentigt säkra på hur vi ska lösa det än.

Under året har mina möjligheter att vara aktivt deltagande varierat i takt med en synnerligen svajig skoltillvaro för min egna ungar och då har serverns övriga gäster hjälpts åt att spela. En miss i juni ledde till att servern låg avstängd ända till december, vilket ger en ledtråd om hur lite som hänt här under hösten. Nu är Realm-servern dock uppe igen och nyfikna sällskapskubisar har börjat kika in igen tillsammans med syskon och föräldrar.

En av de sidoaktiviteter som varit mest efterfrågad under året, vid sidan av spelandet, har varit att få lite hjälp att komma igång med programmering. Olika startlägen och erfarenhet gör att det kan bli lite spretigt och svårt att köra en samlad aktivitet, men då intresse finns för Scratch, Python, Java och även en del Arduino/Raspberry Pie-utveckling så kommer jag helt enkelt att lösa problemet genom att blogga, tipsa om andra kurser, appar, böcker och i viss mån även lägga ut egna tutorials.

Det finns även de som kikar på spelutvecklingsverktyg som Gamemaker Studio (tillgängligt via Steam) eller Unity 3D. Några har prövat att bygga banor i spel som Portal 2 eller Company of Heroes. Andra har prövat att koda lite i skolan med BBC Micro:bit eller Arduino och ytterligare några har prövat att göra egna 3D-modeller i Blender (som kan användas både för att skapa 3D-figurer för spel och för utskrift).

I november fick jag äntligen min efterlängtade fiber och bör därför kunna sätta upp ett par Minecraft-servrar för olika event, vid sidan av Realm-servern vars värld vi fått önskemål om att inte förändra. Dessa aktiviteter kommer troligtvis att dyka upp under lovveckorna, då med olika äventyrsbanor som vi kan hjälpas åt att klara av (eller bygga tillsammans).

En möjlighet på sikt är att vi kikar på att med Java skapa moddar till Minecraft, dvs att bygga egna block, recept och mobs. Det finns förvisso redan moddar där man kan skriva instruktioner till små robotar som sedan bygger olika saker i spelet medan man tittar på, men att bygga en sådan mod som man sedan kan spela med kunde vara ett bra projekt som vi sedan kan bygga vidare på, för att kunna spara ned recept på slott, byar, fängelsehålor och annat trevligt.

En annan möjlighet – dock något begränsad pga hur Minecraft fungerar – är att klura på hur vi kan skapa en mer intressant AI. Även här finns det redan moddar, men om jag känner er kubisar rätt så är det roligare att komma på hur man ska lösa något och sedan se det fungera, än det sedan är att spela med det man byggt.

Lämna en kommentar